وردپرس چیست؟

ساخت وبلاگ

WordPress

داشتن یک وب سایت امروزه برای هر کسب و کار شخصی،شرکتی یا عمومی موردنیاز است،چرا که با روند رو به رشد اینترنت استفاده هرچه بیشتر مردم دنیا از این فضا محیطی بزرگ برای فروش محصولات یا ارائه خدمات را در اختیار شما قرار می دهد.

رویای داشتن یک وب سایت جامع نیاز به کدنویسی و یادگیری زبان های مختلف برنامه نویسی را دارد،اما در این میان شاید شما وقت یادگیری برنامه نویسی را ندارید و با استفاده از وردپرس نیازی هم به یادگیری برنامه نویسی ندارید.

وردپرس چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) متن‌باز است که امکان طراحی و توسعهٔ سایت و همچنین تولید محتوا بدون نیاز به دانش کدنویسی را فراهم می‌کند.وردپرس به صورت رایگان و متن باز می باشد که می توان آن را جزء دسته نرم افزارهای دنیای آزاد  قرار داد.

به معنی این است که اگر دستی در برنامه نویسی و کدنویسی داشته باشید قادر خواهید بود تا هر نوع شخصی سازی بر روی وردپرس انجام داده و سایت دلخواه خود را با استفاده از آن  طراحی و پیاده سازی کنید.

حالا اول اینکه سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟ دوم اینکه منظور از متن‌باز (Open Source) چیست؟

سیستم مدیریت محتوا (CMS) نرم‌افزاری است که به شما کمک می‌کند بدون نیاز به دانش فنی تخصصی، محتواهای سایت را ایجاد، مدیریت و اصلاح کنید.

به‌جای اینکه سیستم خود را برای ذخیرهٔ اطلاعات، ارائهٔ محتواهای متنی و بصری و سایر عملکردها طراحی کنید، CMS تمام زیرساخت‌ها را یکجا فراهم می‌کند تا شما روی بخش‌های قابل‌مشاهده سایت (Front End) تمرکز کنید. از طرفی، اگر به امکانات بیشتری نیاز پیدا کنید، می‌توانید با نصب افزونه و باز هم بدون کدنویسی، آن را به سایت اضافه کنید.

نرم‌افزارهای متن‌‌باز، نرم‌افزارهایی هستند که یک هسته اصلی دارند و کاربران می‌توانند با توجه به نیازی که دارند، تغییرات لازم را در آن‌ها اعمال کنند. به این ترتیب، چنین ابزارها و نرم‌افزارهایی دائماً توسط مجموعه‌ای از کاربران توسعه داده می‌شوند.

به زبان ساده‌تر، شما می‌توانید بسته به نیاز خود نرم‌افزار متن‌بازی مثل وردپرس را توسعه دهید و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.

برای اینکه ببینید چطور شما را از کدنویسی خلاصه می‌کند، اجازه دهید یک مثال ساده بزنیم.

اگر بخواهید تصویری در یکی از صفحه‌های سایت قرار دهید، باید یک کد بنویسید. این کد تصویر شما را از محلی که ذخیره شده است، فراخوانی می‌کند. در این کد، متن جایگزین تصویر، سایزی که باید نمایش داده شود، محل نمایش آن و سایر پارامترها مشخص می‌شود.

ولی با وردپرس تصویر را به‌راحتی روی سایت بارگذاری می‌کنید و تمام آن پارامترها را به نرم‌افزار می‌دهید.

برای طراحی قالب سایت هم باز به کدنویسی نیاز ندارید؛ چون یک ساختار مشخص که از قبل طراحی‌شده در اختیار شماست و فقط آن را از طریق رابط کاربری وردپرس شخصی‌سازی می‌کنید.

داستان وردپرس

 وردپرس در سال 2003 شروع شد، زمانی که مایک لیتل و مت مولنوگ b2/cafelog را ایجاد کردند. اولین سیستمی که مولنوگ برای وبلاگ‌نویسی از آن استفاده کرد، سیستم b2/cafelog بود. او برای نخستین بار برای انتشار عکس‌هایی که در سفر به واشینگتن گرفته بود از این سیستم استفاده کرد.
 امروزه وردپرس بر پایه PHP و MySQL ساخته شده و تحت مجوز GPLv2 است. همچنین پلتفرم منتخب بیش از 43 درصد از تمام سایت‌ها در سراسر وب است. این زبان متن بازبوده و همین موضوع محبوبیت وردپرس را دوچندان کرده،چرا که شما به راحتی می توانید روی توسعه وردپرس و گسترش آن کارکنید.وردپرس فرصت ایجاد و به اشتراک گذاری را برای هر کسی فراهم می کند.
20 سال پیش، ساخت وردپرس با هدف طراحی سسیستم وبلاگ‌نویسی کلید خورد؛ ولی با گذر زمان، گسترش قابلیت‌ها و همچنین تعداد بسیار زیاد افزونه‌ها، وردپرس تقریباً برای هر نوع سایتی کارآمد است.
وردپرس الان این قابلیت را دارد که انواع وب سایت های کوچک و بزرگ را با آن راه اندازی کنید و بدون هیچ دغدغه ای به توسعه آن کمک کنید.همین موضوع باعث جذب برنامه نویسان دنیا به این CMS شد که برای وردپرس الان در دنیا هزاران قالب و افزونه کاربری وجود دارد که هرکدام یک امکان گسترده را به وردپرس اضافه می کنند.

سیستم مدیریت محتوا چیست CMS

سیستم مدیریت محتوا یا همان Content Management System) CMS) یک سیستم نرم‌افزاری مدیریت محتوای تحت وب می‌باشد، که شما با استفاده از این سیستم نرم‌افزاری می‌توانید، محتوا سایتتان (متن، فیلم ، تصویر و هر چیز دیگری) را مدیریت کنید.

با استفاده از این CMS می‌توانید بدون دانش برنامه‌نویسی از صفر تا صد یک سایت را راه‌اندازی کنید، همچنین بدون نیاز به تغییر کدهای برنامه‌نویسی شده سایت، به سایتتان محتوا اضافه کنید و محتوا را به‌راحتی آب خوردن مدیریت کنید.

از ویژگی‌‌­های CMSها می‌­توان به ویرایش راحت و سریع مطالب، ویرایش قدرتمند صفحه‌های سایت، دسته‌بندی مطالب، صرفه‌جویی در زمان، پشتیبانی مطمئن و سفارشی‌سازی اشاره کرد. از سیستم‌های مدیریت محتوای محبوب می‌‌­توان به WordPress, Joomla, Drupal اشاره کرد.

مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوا

  1. هزینه پایین یکی از ویژگی‌های عالی سیستم‌های مدیریت محتوا است. مثلا سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس، جوملا، دروپال به‌صورت رایگان و اپن سورس (منبع باز) ارائه می‌شوند و تنها هزینه‌ی آن‌ها مربوط به افزونه‌ها یا پلاگین‌هایی است که برای اضافه شدن امکاناتی به سایت خود مجبور به خریداری آن‌ها هستید.
  2. راحتی استفاده از سیستم‌های مدیریت محتوا از دیگر مزایای آن است به‌طوری‌که شما بدون نیاز داشتن به مهارت کد نویسی به‌راحتی می‌توانید وب‌سایت خود را بروزرسانی کنید.
  3. سفارش سازی وب‌سایت از دیگر مزایای cmsها است که این قابلیت باعث می‌شود که حتی یک شخص بسیار مبتدی هم بتواند وب‌سایت خود را به‌دلخواه طراحی کند.
  4. صرفه‌جویی در هزینه و زمان به‌دلیل اینکه هزینه‌ای صرف برنامه‌نویسی و کد نویسی نمی‌شود.
  5. cmsها این امکان را به مدیران سایت خود می‌دهند که سطوح دسترسی کاربران را کنترل کنند و مدیریت محیط کاربری خود را به عهده داشته باشند.
  6. قابلیت انعطاف‌پذیری بسیار بالا

یکی از سیستم‌های مدیریت محتوایی که بسیار نزد کاربران محبوب است WordPress می‌باشد. این سیستم مدیریت محتوا تمرکز خود را بر روی بر روی استانداردهای وب و زیبایی‌های ظاهری وب‌سایت و توسعه و تکامل وب‌سایت گذاشته است. یکی از کاربردهای مهم این سیستم مدیریت محتوا (cms) را می‌توان ساخت و راه‌اندازی انواع سایت‌ها دانست.

WordPress.org چیست؟

وب‌سایت وردپرسی که به .org ختم می‌شود، مخفف نرم‌افزار متن‌باز هم‌نامی است که بنیاد وردپرس برای دانلود رایگان ازطریق wordpress.org ارائه داده است. کاربرانی که از‌قبل دامنه و فضای ذخیره‌سازی آنلاین یا هاست خود را خرید‌ه‌اند، می‌توانند از آن استفاده کنند. این گزینه انعطاف‌پذیری و امکانات زیادی دراختیار کاربران قرار می‌دهد؛ زیرا به نرم‌افزارهای آماده و هاست محدود نیست؛ اما برای آموزش به زمان نیاز دارد.

WordPress.com چیست؟

وب‌سایت وردپرسی که به .com ختم می‌شود، مخفف شرکتی انتفاعی به نام Automattic است که آن را توسعه‌دهندگان وردپرس به‌رهبری مت مولنوگ تأسیس کرده‌اند و هاست وردپرس را براساس نرم‌افزار به‌عنوان یکی از خدمات اصلی خود ارائه می‌دهد.

در نسخه رایگان، دامنه کاربری با wordpress.com در نام دامنه و فضای ذخیره‌سازی محدود و تبلیغات میزبانی می‌شود. نسخه پولی شامل دامنه منحصر‌به‌فرد بدون وردپرس در نام دامنه و بدون تبلیغات است. نسخه SaaS وردپرس برای کسانی مناسب است که خواهان ترکیبی از آزادی خلاقانه و ایجاد وب‌سایت ساده هستند.

هر دو وب‌سایت مزایا و معایب خاص خود را دارند و به کاربران اجازه می‌دهند تا وب‌سایت‌هایی باکیفیت و پیشرفته و متمایز ایجاد کنند. WordPress.com به‌دلیل ارائه هاست وردپرس برای برخی از کاربران جذاب است؛ اما برای افرادی که در ایران زندگی می‌کنند، این خدمت چندان مثمر‌ثمر نیست.

درمقابل، WordPress.org تنوع زیادی از افزونه‌ها و تم‌ها و انجمن وردپرس فعال و تغییرات انعطاف‌پذیر دارد که هیچ محدودیتی در راه‌اندازی وب‌سایت به‌وجود نمی‌آورد؛ در‌نتیجه، استفاده از WordPress.org برای آن دسته از کاربران ایرانی مناسب است که هاست و دامنه متفاوتی تهیه می‌کنند.

طراحی سایت با وردپرس

طبق جدیدترین آمار تا سال 2023، وب سایت های وردپرسی 43.2 درصد از اینترنت را تشکیل دادند. اگر به وب‌سایت‌هایی که با CMS ایجاد می‌شوند نگاه کنیم، این تعداد حتی بیشتر است: ۶۵.۳٪ از وب‌سایت‌هایی که با سیستم مدیریت محتوای قابل شناسایی ساخته شده‌اند، در حال حاضر از وردپرس استفاده می‌کنند!!

با وردپرس چه وبسایت‌هایی می‌شود ساخت؟

  1.  وب‌سایت شخصی
  2.  فروشگاه آنلاین
  3. سایت شرکت‌ها و معرفی کسب و کار
  4. سایت آموزش آنلاین
  5.  وبلاگ شخصی
  6. سایت خبری
  7. سایت برای یک رویداد و فروش بلیت
  8. سایت انجمن
  9. وب‌سایت‌های کاریابی
  10. سایت نمونه کار و رزومه
  11.  سایت پادکست

چرا وردپرس محبوب ترین؟

سادگی

از نصب تا مدیریت سایت با چند کلیک انجام می‌شود و استفاده از آن راحت است. رابط کاربری بسیار سادهٔ وردپرس به شما کمک می‌کند تنظیمات اولیه را به‌راحتی انجام دهید.

همان طور که در تصویر می‌بینید، همه‌چیز را می‌توانید خیلی ساده کنترل و مدیریت کنید. مثلاً نظرات کاربران را ببینید و به آن‌ها پاسخ دهید، برگهٔ جدید به سایت اضافه کنید یا دسترسی کاربران را مشخص کنید.

انعطاف‌پذیری

با وردپرس می‌توانید هر نوع وبسایتی راه‌‌اندازی کنید. صفحه‌های وبسایت را به هر شکلی که می‌خواهید ویرایش کنید و هر نوع محتوایی مثل تصویر، ویدیو، فرم و … منتشر کنید.

مهم نیست هدف شما از ایجاد سایت چیست، با وردپرس هر نیازی داشته باشید به راحتی راهی برای آن می‌توانید پیدا کنید. حتی در سال‌های اخیر راه‌های برای تبدیل وبسایت وپردپرسی به اپلیکیشن موبایل هم ایجاد شده است.

امنیت بالا

اگر دانش فنی شما درباره امنیت وبسایت‌ها کم باشد حتماً همیشه این سوال در ذهنتان خواهد بود که آیا سایت من مشکلی ندارد؟ چطور جلوی هک شدن سایت را بگیرم؟ و….

وردپرس این مشکل را تا حد خوبی تامین کرده و حداقل سایت شما با تکنیک‌های ساده هک در معرض خطر نخواهد بود. البته این حرف به این معنی نیست که وردپرس هیچ مشکل امنیتی ندارد.

رایگان بودن

وردپرس کاملا رایگان است و استفاده از آن هیچ هزینه‌ای برای شما نخواهد داشت. با این حال، برای اینکه سایتتان را راه بیندازید باید برای دامنه و هاست هزینه بپردازید.

متن باز (open source)

متن باز یعنی تمام کدهای وردپرس به صورت همگانی در دسترس است و همه می‌توانند در توسعه آن کمک کنند. به زبان ساده، این یک پروژه عام‌المنفعه است و توسعه آن به سود همه است. توسعه‌دهنده‌ها و برنامه‌نویسانی از سراسر دنیا روی wordpress کار می‌کنند. بعضی روی هسته اصلی وردپرس کار می‌کند، بعضی روی افزونه‌ها و خیلی‌ها هم هستند که قالب‌های وردپرس را می‌سازند یا به‌روزرسانی می‌کنند.

البته تمام این تلاش و زحمت بدون مزد نیست. سازندگان قالب از فروش آن‌ها کسب درآمد می‌کنند و توسعه‌دهندگان افزونه با ارائه امکانات غیر رایگان مبالغی دریافت می‌‌کنند.

قابلیت نصب افزونه

همانطور گفتیم وردپرس فقط یک اسکلت‌بندی اولیه به شما می‌دهد پس بقیه کارها با خودتان است. مثلاً اگر بخواهید فرمی برای ثبت‌نام در سایت قرار دهید، برای فروشگاه اینترنتی درگاه پرداخت بانکی راه‌اندازی کنید یا سرویس چت آنلاین را به سایت خود وصل کنید، در این موارد به افزونه‌ها نیاز دارید.

افزون های وردپرس چیست

مخزن وردپرس بیش از 54000 افزونه رایگان یا غیررایگان دارد که هر نیازی یا مشکل احتمالی داشته باشید را برطرف می‌کنند.

آپدیت سریع با یک کلیک

شما می‌توایند خیلی سریع و با یک کلیک وردپرس را آپدیت کنید و خیالتان راحت باشد که کسب و کارتان را با یک سیستم مدیریت محتوای به روز اداره می‌کنید.

ریسپانسیو بودن

وردپرس طرح‌ها و تم‌های واکنش‌گرای وب‌سایت را در پلتفرم خود تعبیه کرده‌ است و با انتخاب آن‌ها روی هر دستگاهی سایت شما درست و کامل نشان داده می‌شود.

طرح‌های زیاد وبسایت

وردپرس کلی تم وبسایت دارد که قابلی‌ های متفاوتی را برای سایت شما فراهم می‌کند؛ شما می‌توانید بر اساس موضوع ساتتان تم متناسب را انتخاب کنید.

قابلیت شخصی‌سازی

شما برای وردپرس نیازی به کدنویسی ندارید و این سیستم امکانات کاملی را در اختیار شما می‌گذارد. ولی اگر می‌خواهید وبسایتتان را بر اساس سلیقه و اولویت‌هایتان شخصی‌سازی کنید این امکان وجود دارد. وردپرس امکان سفارشی سازی کامل پایگاه داده خود را فراهم می‌کند.

همیشه در حال توسعه

فرض کنید سایت خود را بدون استفاده از سیستم‌های محتوا مثل وردپرس طراحی و کدنویسی کرده‌اید. حتماً بعد از گذشت حداقل یک سال نیاز به تغییرات و به‌روزرسانی‌های زیادی خواهید داشت. این به‌روزرسانی‌ها فقط تغییرات سلیقه‌ای مربوط به خودتان نیست. راهکارهای توسعه و طراحی، حفظ امنیت، ارتقای وبسایت و افزایش سرعت همیشه در حال تغییر هستند پس نمی‌توانید یک سایت طراحی شده تحویل بگیرید و برای همیشه از همان استفاده کنید.

برخی از سایت‌های معروف ایرانی با وردپرس

سایت دیجیاتو (معرفی تکنولوژی‌های روز)
دیجی‌کالا مگ (بلاگ دیجی‌کالا)
موزیکفا (سایت دانلود موزیک)
سایت شخصی رضا صادقی (خواننده)
دانلودها (سایت دانلود نرم‌افزار)
سایت شاتل (ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی)
شرکت کاله (محصولات غذایی)
سایت دکتر سلام (خدمات پزشکی)
سایت گجت نیوز (اخبار تکنولوژی‌ و گجت‌های روز دنیا)
سایت ایران استخدام (معرفی آگهی‌های استخدامی و کاریابی)
و…

برخی از سایت‌های معروف خارجی با وردپرس

مجله تایم (مجله خبری نیویورک)
سایت نیویورک پست (یکی از روزنامه‌های قدیمی و معروف آمریکا)
سایت کاخ سفید (محل کار و اقامت‌گاه رسمی رئیس‌جمهور آمریکا)
سایت شخصی Katy Perry (خواننده، ترانه‌نویس، بازیگر و داور تلویزیونی آمریکایی)
مایکروسافت نیوز (اخبار مایکروسافت)
سونی موزیک (بزرگترین شرکت نشر آثار موسیقی که متعلق به شرکت سونی است)
بلاگ پلی استیشن (برند معروف بازی‌های ویدئویی)
بلاگ موزیلا (مرورگر موزیلا فایرفاکس)
سایت Angry Birds (بازی معروف)
و…

طراحی سایت رایگان با وردپرس

خود سیستم مدیریت محتوای وردپرس، رایگان است. اما اگر دانش برنامه نویسی نداشته باشید و بخواهید سایت شما دارای ظاهری زیبا با امکانات زیادی باشد، باید قالب و افزونه‌های وردپرسی را با پرداخت هزینه تهیه کنید. معمولا یک قالب وردپرسی حدود 200 تا 500 هزار تومان هزینه دارد. هر افزونه نیز بسته به کارایی آن حدود 50 تا 600 هزار تومان هزینه دارد.

همچنین برای اینکه یک سایت وردپرسی طراحی کنید، نیاز دارید یک دامنه برای سایت و یک هاست برای قرار دادن وردپرس در آن خریداری کنید. قیمت دامنه‌های ir معمولا 60 هزار تومان است و قیمت دامنه com با توجه به قیمت دلار متفاوت است و حدود 500 هزار تومان است.

همیار وردپرس...
ما را در سایت همیار وردپرس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جمشید رضایی بازدید : 56 تاريخ : جمعه 6 بهمن 1402 ساعت: 5:17

خبرنامه