پیشگیری از حوادث طبیعی نیاز به آموزش‌های عمومی دارد

ساخت وبلاگ

پیشگیری از حوادث طبیعی

مدیر رادیو سلامت در نشست خبری نخستین جشنواره کشوری پیشگیری از سوانح و حوادث گفت: ما در منطقه زلزله‌خیزی زندگی می کنیم و اگر اتفاقی مثل سیل و زلزله بیفتد، باید نگرانی همراه با هوشمندی و عاقلانه داشته باشیم تا باعث کاهش آسیب و پیشگیری شود.

به گزارش آیسام به نقل از روابط عمومی رادیو سلامت، صدیقه اعتماد سعید در نشست خبری نخستین جشنواره کشوری پیشگیری از سوانح و حوادث، ضمن تبریک روز خبرنگار به خبرنگاران حاضر در این نشست، گفت: در اولین جشنواره پیشگیری از سوانح و حوادث قصد داریم این پیشگیری را برجسته کنیم؛ زیرا مردم بسیاری از سوانح و حوادث را تقدیر و سرنوشت می‌دانند و فکر می‌کنند این حوادث چه در حوزه ترافیک و چه در بلایای طبیعی به خاطر سرنوشت اتفاق می‌افتد.

وی افزود: باید این گفتمان اجتماعی را تغییر بدهیم و به این سمت حرکت کنیم که می‌توان با یک انتخاب خوب، تصمیم‌هایی گرفت که حادثه ساز نباشد و آسیب‌های حاصله از سوانح و حوادث را کاهش بدهیم.

مدیر رادیو سلامت با بیان این‌که بالاترین حوادث کشور ما ترافیکی است، عوامل آن را این‌طور برشمرد: سه عامل انسانی، خودرو و شاخه‌های آسیب ساز جاده‌ای از جمله عوامل موثر در این حوادث هستند. همچنین عامل چهارمی که به این موارد اضافه می‌شود، شرایط محیطی است. گاهی اوقات خطاهای انسانی در شرایط محیطی می‌تواند حادثه آفرین‌تر باشد. بنابراین باید به آموزش این موارد توجه بیشتری کرد.

اعتماد سعید به سابقه آموزش در صداوسیما به آموزش بستن کمربند ایمنی اشاره کرد و ادامه داد: از دهه ٨٠ تا ٩٠، کاهش قربانیان حوادث ترافیکی به وجود آمد که یکی از عوامل آن بستن کمربند ایمنی بود. با توجه به فرهنگ سازی گسترده‌ای که در این رابطه انجام شد، امروزه کسی بستن کمربند ایمنی را شوخی نمی‌گیرد و در واقع به عنوان یک فرهنگ عمومی جا افتاده و پذیرفته شده است و کسی با بستن آن مقابله نمی‌کند. در نتیجه فکر می‌کنم می‌توان در مسیرهای دیگر نیز موفق بود.

وی با بیان این‌که پیشگیری از حوادث طبیعی همچون سیل و زلزله نیاز به آموزش‌های عمومی به جامعه دارد، گفت: عدم ساخت اماکن تفریحی و مسکونی در حاشیه رودخانه‌ها و توجه نکردن به جریاناتی که در این تفریح‌گاه‌ها می‌تواند اتفاق بیفتد، نیاز به آموزش عمومی دارد. ما در منطقه زلزله‌خیزی زندگی می کنیم و اگر اتفاقی مثل سیل و زلزله بیفتد، باید نگرانی همراه با هوشمندی و عاقلانه داشته باشیم تا باعث کاهش آسیب و پیشگیری شود. این نگرانی نباید باعث تشویش جامعه شود.

مدیر شبکه رادیویی سلامت، دومین علت مرگ و میر کودکان را سوانح و حوادث دانست و بیان کرد: این اتفاق خوبی برای کشور محسوب نمی‌شود. در حالی که می‌توان با آموزش‌های لازم به خانواده‌ها، آمار مرگ و میر کودکان را چه در حوادث ترافیکی و چه در حوادث خانگی کاهش داد. بر اساس آمارهای دانشگاه علوم پزشکی تهران، در خانه مادران تحصیل‌کرده، حوادث کمتری برای کودکان رخ می‌دهد. همچنین می‌توان با آموزش به خانواده‌هایی که تحصیلات آکادمیک کمتری دارند نیز میزان این حوادث برای کودکان را کم کرد. همه این موارد باعث شد که اولین جشنواره پیشگیری از سوانح و حوادث را آغاز کنیم.

اعتماد سعید در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار ایران پزشک در خصوص استفاده از آثار شنیداری ارسالی به این جشنواره در شبکه‌های رادیویی گفت: از اول شهریور که جشنواره آغاز می‌شود، کنداکتور پیشگیری از حوادث بلایا در رادیو سلامت خواهیم داشت که دو برنامه به مدت یک ربع و صبح و عصر پخش خواهد شد. قطعا اگر آثاری که به دست ما برسد قابل پخش باشد قطعا از بنیه شبکه‌های دیگر رادیو هم برای پخش آثار شنیداری استفاده خواهیم کرد.

وی افزود: پیشگیری از سوانح و حوادث یک بحث ملی است و قطعا سایر بخش‌های سازمان صداوسیما نیز برای پخش آثار کمک خواهند کرد.

مدیر رادیو سلامت در پاسخ به سوال دیگری درباره تاثیر این جشنواره در پای کار آوردن مسؤولان و توجه بیشتر به حوادث و سوانح، گفت: در واقع با این جشنواره می‌توانیم مسئولین را پای کار بیاوریم. با این کار مطالبه عمومی ایجاد می‌شود و قطعا مسئولین را تحت تاثیر قرار می‌دهد. باید توجه کرد که در برنامه ششم توسعه نیز کاهش مخاطرات حوادث و سوانح پیش‌بینی شده است و با اجرای این جشنواره می‌شود حساسیت‌ها و توجه‌ها را نسبت به حوادث و سوانح افزایش داد.

***

معاون آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال احمر در نشست خبری نخستین جشنواره کشوری پیشگیری از سوانح و حوادث با بیان این‌که شاخص آمادگی خانوارهای ایرانی در برابر حوادث و بلایا از ١٠٠ به میزان ٩.٣ است، گفت: این میزان نشان می‌دهد عملکرد ما در ارتقای آمادگی مردم در حوادث و بلایای طبیعی و انسان ساخت، متناسب با شان مردم‌مان موفق نبودیم.

سید حمید جمال الدینی در نشست خبری نخستین جشنواره کشوری پیشگیری از سوانح و حوادث ضمن تبریک روز خبرنگار به خبرنگاران حاضر در این نشست، با بیان این‌که ضریب خطر کشور ما در حوزه حوادث طبیعی از ١٠، به مقدار ٨ است، گفت: سالانه نزدیک به ۱٫۵ درصد از درآمد ناخالص ملی هزینه حوادث طبیعی و نزدیک به ۴ تا ۶ درصد از درآمد ناخالص ملی کشور شامل حوادث انسان ساخت می‌شود.

وی افزود: گاهی ١۵ تا ٢٠ سال از سرنوشت یک خانواده تحت تاثیر حادثه‌ای قرار می‌گیرد و به طور مثال شخصی قطع نخاع می‌شود و این حادثه باعث تغییر مسیر زندگی یک خانواده می‌شود.

جمال الدینی با بیان این‌که با مبلغی که در حوادث هزینه می‌شود، می‌توان تمام اتوبان‌های کشور را ساخت، اظهار کرد: از طرفی باید توجه کرد که شاخص آمادگی خانوارهای ایرانی در برابر حوادث و بلایا از ١٠٠ به میزان ٩.٣ است. این میزان نشان می‌دهد عملکرد ما در ارتقای آمادگی مردم در حوادث و بلایای طبیعی و انسان ساخت، متناسب با شان مردم‌مان موفق نبودیم.

وی ادامه داد: هنوز در کشور ما درصد قابل توجهی به خاطر سلفی گرفتن جان خود را از دست می‌دهند و حتی افرادی برای دیدن صاعقه در ارتفاع می‌ایستند و جان خود را از دست می‌دهند یا هنوز جوانی با دوچرخه در مسیر سیل حرکت می‌کند. آمار ما در حوادث طبیعی با توجه به نوع مداخلاتی که انجام دادیم و برنامه توسعه پنجم و کاهش آمارهای مرگ و میر به واسطه حوادث و بلایا، فقط در دو سال اول کاهش داشت و این نشان می دهد عملکرد ما قابل قبول نبوده است. البته این‌طور نبوده که بگوییم برنامه یا بودجه نداشتیم و به صورت آگاهانه توجهی نکردیم، بلکه این بحث بسیار پیچیده است. به همین دلیل بحث آموزش همگانی مطرح می‌شود که بسیار اهمیت دارد.

معاون آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال احمر با بیان این‌که در آموزش که در فاز پیشگیری قرار می‌گیرد، هنوز نتوانستیم این فاز را ارتقا بدهیم، گفت: آموزش همگانی محقق نمی‌شود مگر این که توجه کنیم هدف از آموزش، تغییر رفتار است و اثرگذاری وقتی مشخص می‌شود که رفتار مردم تغییر کند. از طرفی باید توجه کرد سطح دانش مردم نیز متفاوت است و برنامه‌سازی باید با پژوهش و آمار همراه باشد.

جمال الدینی افزود: نکته دیگر نیاز به بازآموزی است و نباید خیال‌مان راحت باشد که آموزش انجام شده است؛ زیرا بدون انجام مانور و بازآموزی، این آموزش‌ها فراموش می‌شوند.

وی با اشاره به این‌که آموزش ناصحیح بدتر از آموزش نگرفتن است، اظهار کرد: آموزش باید استاندارد و صحیح باشد. همچنین باید بین تهدید و خود کارآمدی آموزش، تعادل وجود داشته باشد. آموزش همگانی وقتی موفق است که ارزش اجتماعی داشته باشد. به طور مثال زمانی صدا و سیما در کاهش حوادث جاده‌ای موفق شد که شخصیت سازی انجام گرفت و داش سیا به وجود آمد. تا زمانی این اتفاق نیفتد، بنگاه‌های اقتصادی نیز وارد این قضیه نمی‌شوند؛ زیرا وقتی ارزش اجتماعی به وجود بیاید، منابع اقتصادی آن هم تامین خواهد شد.

معاون آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال احمر گفت: در واقع نباید مردم را این‌قدر ترساند که فکر کنند مرگ حق است و آن را به قضا و قدر ارتباط بدهند. در این جشنواره می‌توان تعادلی بین ارزش اجتماعی و فشار اجتماعی ایجاد کرد.

جمال الدینی با بیان این‌که تا وقتی آموزش از گلوله برف تبدیل به بهمن نشود، نمی‌تواند تاثیر داشته باشد، اظهار کرد: قدر مسلم صدا و سیما به عنوان یکی از رسانه‌های فراگیر می‌تواند در این مسیر تاثیر داشته باشد.

وی با اشاره به این‌که هرچه بتوانیم سرمایه اجتماعی را در جامعه افزایش بدهیم، مدیریت بحران ساده‌تر خواهد بود، بیان کرد: سرمایه اجتماعی نیز برخواسته از اعتماد و مشارکت است.

جمال الدینی گفت: گاهی بین مردم هم‌بستگی خوبی در حادثه‌ای به وجود می‌آید، اما بعد از حادثه دیگر عکس‌العملی نداریم. یعنی هم‌بستگی وجود دارد، اما پیوستگی خیر. این مسائل در واقع بخشی از پیچیدگی آموزش‌های همگانی محسوب می‌شود.

گفتنی است، بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، وظیفه برنامه‌ریزی و اقدام برای آموزش همگانی برای آمادگی مردم در حوادث و بلایای طبیعی بر عهده هلال احمر گذاشته شده است. همچنین متولی ارائه برنامه جامع آموزش همگانی در بلایا و حوادث طبیعی نیز هلال احمر است.

این جشنواره در سه بخش شنیداری، دیداری و مکتوب از اول شهریور ماه لغایت ۱۵ آذر ماه سال جاری برگزار می‌شود برای اطلاع از چگونگی ارسال آثار به سایت رادیو سلامت مراجعه کنید.

انتهای پیام

گردآوری: مجله تفریحی و سرگرمی آیسام

 

(۰)

نوشته پیشگیری از حوادث طبیعی نیاز به آموزش‌های عمومی دارد اولین بار در آیسام پدیدار شد.

همیار وردپرس...
ما را در سایت همیار وردپرس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جمشید رضایی بازدید : 153 تاريخ : چهارشنبه 18 مرداد 1396 ساعت: 3:21

خبرنامه